De kracht van televisie

dubbeltje

Een dubbeltje op zijn kant

Regelmatig zijn er op televisie programma’s te zien waarbij mensen geholpen worden om uit een financiële crisis omhoog te krabbelen. In deze programma’s worden uitgaven van mensen nagelopen en wordt bekeken waar de geld heen gaat. Met de hulp van verschillende professionals en coaches worden de slachtoffers weer op het juiste pad gebracht. Er wordt niet alleen gewerkt aan het oplossen van het huidige probleem, er wordt ook getracht de problemen in de toekomst te kunnen vermijden aan de hand van handige tips.

Het is echter niet zo dat de tips uit deze programma’s blind gevolgd kunnen worden. De programma’s zijn te zien op commerciële zenders en zijn dan ook op de eerste plaats bedoeld ter vermaak van het publiek.

Niet alleen mensen met het minimumloon

De mensen die te zien zijn in de programma’s zijn niet alleen mensen die rond moeten komen met een minimumloon. Er zijn tal van mensen die genoeg verdienen, maar desondanks meer geld uitgeven dan ze zich kunnen veroorloven. Ook zij hebben hulp nodig bij het maken van de juiste beslissingen.

Kritieken dubbeltje op z’n kant

Waarom worden mensen geholpen die haast 5000 euro per maand verdienen en het dan presteren om 50.000 euro schuld op te bouwen, net twintigers… Er zijn heel veel reacties op facebook te vinden die dit een foute keuze van de programmamakers vinden en velen zullen jaloers zijn op dit inkomen!‘ zo vindt Elly.

En ook Nicoline kan zich niet vinden in de keuze van het programma: ‘Met verbazing kijk ik nu voor de 2e keer naar een gezin dat ruim voldoende verdient om goed te kunnen leven maar er zelf een puinhoop van heeft gemaakt. Waarom worden deze mensen geholpen terwijl er zoveel gezinnen zijn die met zoveel minder moeten rondkomen en jullie hulp zo hard kunnen gebruiken. Ik vind het schandalig en echt niet kunnen. Daar is jullie programma niet voor bedoeld.