Hoe lang bestaat de traditionele uitvaart nog?

natural_burialElke stad of dorp kent wel een ouderwetse begraafplaats. Bijvoorbeeld bij de kerk of aan de rand van de stad, waar lange rijen grafstenen eigenlijk een hele geschiedenis van een plaats laten zien. Heel karakteristiek, maar de vraag is hoe lang we nog op deze manier afscheid nemen van het leven. Zoals in een eerder artikel al is opgemerkt, is de duurzame uitvaart namelijk steeds meer in opkomst. Cremeren is op zich al een soort uitvaart die minimale impact op de natuur heeft, maar ook wat betreft begraven zijn er nu groene alternatieven.

Wat is milieuvriendelijk begraven?

Het belangrijkste hierbij is dat men rekening houdt met de gevolgen die de uitvaart heeft voor het milieu. In eerste instantie lijken die misschien niet zo groot, maar door bijvoorbeeld chemicaliën in de balsemvloeistof en metalen onderdelen aan de kist loopt dat toch nog behoorlijk op. Gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieven voor de traditionele kist die een stuk beter voor het milieu zijn. Deze worden compleet vervaardigd uit biologisch afbreekbare materialen. Daarbij kun je denken aan gerecycled karton, maar ook bananenbomen en bamboe bieden zeer geschikte materialen voor een groene kist.

 

Ook milieuvriendelijke begraafplaatsen in trek

natural_burial1Wie aandacht besteed aan het materiaal waar zijn of haar kist van gemaakt wordt, wil graag ook op een beetje groene plek worden begraven. Milieuvriendelijke begraafplaatsen voldoen in steeds grotere mate aan die vraag. In Nederland zijn er inmiddels verscheidene natuurbegraafplaatsen en de verwachting is dat het aantal de komende jaren toe zal nemen. Op deze begraafplaatsen wordt je écht in de natuur begraven, waarbij je profiteert van het zogenaamde eeuwige grafrecht. Ondanks dat je lichaam volledig wordt opgenomen door de natuur is het aantal beschikbare graven beperkt.

 

Het verschijnsel van de natuurbegraafplaats is in Engeland al langer populair en vanuit daar is de trend dan ook over komen waaien naar Nederland. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) spreekt zelfs voorzichtig van een hype, iets dat in de uitvaartbranche zeer ongebruikelijk is. Ook uitvaartverzekeraars als DELA merken de groeiende belangstelling, al is deze op dit moment nog relatief beperkt laat een woordvoerder weten: “De groep die kiest voor begraven in de natuur is  klein. Het gaat om een half procent van alle overledenen, maar de belangstelling van deze kleine groep is groot.”