Hypotheekbarometer BKR loopt verder op

Ondanks dat er steeds meer geluiden te horen zijn dat het einde van de crisis in zicht zou zijn, merkt de consument daar op dit moment nog niet erg veel van. Sterker nog, het aantal mensen dat problemen heeft om de hypotheeklasten op te brengen, is het afgelopen halfjaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Bureau Krediet Registratie (BKR) presenteert aan de hand van haar Hypotheekbarometer. Hiermee worden cijfers en trends bijgehouden met betrekking tot de betalingsachterstanden die ontstaan bij hypotheken. Er wordt van een betalingsachterstand gesproken wanneer iemand meer dan 120 dagen achterloopt met zijn of haar betalingen.

Top lijkt bereikt

Toch durft men vanuit het BKR ook voorzichtig positief naar de cijfers te kijken. Het afgelopen halfjaar stegen de betalingsachterstanden weliswaar nog met 12,1%, maar dat is wel een minder sterke stijging dan de 13,2% die er in het halfjaar ervoor werd genoteerd. Toch maant algemeen directeur Peter van Den Bosch nog tot voorzichtigheid bij deze positieve signalen. Ondanks dat er meer tekenen zijn dat het de goede kant op gaat, groeit het aantal consumenten met betalingsproblemen nog steeds. Het blijft voor de consument zelf dan ook belangrijk om goed op de uitgaven te letten en betalingsachterstanden te voorkomen, aangezien dat ook in het geval van hypotheken altijd nog beter en gemakkelijker is dan genezen.

Besparen hoeft niet moeilijk te zijn

Voor de meeste mensen zijn er dan ook meer mogelijkheden om te besparen dan men in eerste instantie denkt. Het handigste is om te beginnen met alle uitgaven eens op een rijtje te zetten. Vaak geeft dat eerste inzicht al een verrassend beeld van welke kosten er nu eigenlijk precies zijn elke maand. Vervolgens begint de uitdaging om te kijken waar er bespaard kan worden. Abonnementen op tijdschriften en sportscholen zijn vaak een goed beginpunt, aangezien hier vaak goedkopere alternatieven voor zijn. Ga na of uitstaande leningen goedkoper overgesloten kunnen worden. Maar ook op het vlak van verzekeringen en energieleveranciers loont het de moeite om eens een avondje uit te trekken om te kijken of het elders niet goedkoper kan.