Laren lijdt in luxe

“Aan de Larense goudkust zitten de huizen beter in de hypotheken dan in de verf” -Ernst Wortel

Wanneer we in Nederland aan armoede denken schieten ons eerder beelden van achterstandsbuurten in de grote steden te binnen dan van de luxe villawijken in Het Gooi. Dat schijn bedriegt blijkt wel uit een verhaal dat onlangs werd opgetekend door het Algemeen Dagblad. De verborgen problemen werden onlangs pijnlijk duidelijk door verschillende nieuwsberichten. Allereerst was er het verhaal over de prestigieuze Larense Mixed Hockey Club die een schuld van bijna een miljoen euro heeft. Vlak daarna bleek dat oud-bankier Jan Peter Schmittman zichzelf, zijn en vrouw zijn dochter om het leven had gebracht. Er wordt gesuggereerd dat geldproblemen aan het familiedrama ten grondslag liggen. Een probleem dat in Laren niet onbekend is.

Schone schijn

De oorzaken voor deze verborgen armoede zijn deels te wijten aan de huizencrisis. De torenhoge hypotheken werden verstrekt in de tijd dat banken hier geen limiet aan leken te stellen, wat vooral in dure plaatsen als Laren tot ongekend hoge hypotheken leidde. Toen huiseigenaren in de crisis hun banen verloren stapelden de problemen zich op. Gezien de omvang van de hypotheken betekent dat ook dat de schulden in een veelvoud toenemen wanneer men de hypotheek niet meer kan betalen. Vaak draaien de eigenaren zelf voor de schuld op, omdat voor huizen met zulke prijzen simpelweg geen NHG kan worden afgesloten.

Mentaliteitsprobleem

Net als bij de gewone Nederlanders geldt ook in Laren dat de voormalige rijken met schaamte praten over hun financiële problemen. Tenminste, als ze al praten, want door het taboe hierop lijdt men vaak in stilte. Een eenduidige oplossing is zo snel niet gevonden, behalve dat het hierdoor weer eens duidelijk wordt dat het belangrijk is om je geldzaken goed op orde te hebben. Ook al heb je meer dan je uit kunt geven, een helder en duidelijk overzicht blijft onmisbaar. Zo kun je je tijdig indekken tegen onverwachte gebeurtenissen en voorkom je dat je van de ene dag op straat kunt komen te staan.