Moet ik alimentatie betalen na mijn scheiding?

scheiden-kinderalimentatie-partneralimentatie

Ga je scheiden? Dan kan het zo zijn dat je alimentatie verschuldigd bent aan je toekomstige ex-partner, of dat je juist alimentatie gaat ontvangen. In dit artikel wijden we uit over de verschillende alimentatieregels.

Wat is partneralimentatie?

Partneralimentatie is de alimentatie die een ex-partner betaalt aan de ex-partner die niet genoeg inkomsten heeft om in zijn/haar onderhoud te voorzien. Bij het aangaan van het huwelijk zijn jullie samen een onderhoudsplicht aangegaan, en deze onderhoudsplicht gaat na de scheiding door. De hoogte van de alimentatie bepalen jullie samen met een juridisch deskundige, of wordt vastgesteld door de rechter.

Hoe jullie huwelijk eruit heeft gezien bepaalt hoe lang er partneralimentatie betaald wordt:

  • Er waren kinderen in het spel? Je betaalt/ontvangt maximaal 12 jaar partneralimentatie.
  • Er waren geen kinderen in het spel, en het huwelijk duurde langer dan 5 jaar? Je betaalt/ontvangt maximaal 12 jaar partneralimentatie.
  • Er waren geen kinderen in het spel, en het huwelijk duurde korter dan 5 jaar? Je betaalt/ontvangt partneralimentatie zo lang als het huwelijk duurde.

Partneralimentatie stopt bovendien zodra de ontvangende partij genoeg inkomsten heeft om in zijn/haar onderhoud te voorzien, een nieuwe relatie aangaat (door trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen) of overlijdt.

Wat is kinderalimentatie?

partneralimentie_aangepast

Kinderalimentatie is de tegemoetkoming die de niet-verzorgende ouder betaalt aan de ouder die de kinderen voor het grootste deel verzorgt. Als je gaat scheiden, ben je verplicht hier een plan over op te stellen. De rechter bekijkt dan of dit ouderschapsplan, inclusief de hoogte van de alimentatie, goed genoeg is. Elk jaar wordt de hoogte van de kinderalimentatie herzien.

De kinderalimentatie wordt betaald totdat het kind 21 jaar is. Als het kind na zijn/haar 18e gaat werken, kan dit invloed hebben op de hoogte van het bedrag.

Tijdens een echtscheiding komen er vaak verschillende dingen op je af. Door goed onderzoek te doen en je goed in te lezen, zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.