Romantisch digitaal in ondertrouw

in ondertrouwTraditiegetrouw naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan? Dat hoeft vanaf vandaag niet meer. Stellen die gaan trouwen kunnen dat vanaf heden namelijk online aan de gemeente laten weten. 

Ook voor het geregistreerd partnerschap is een online melding voldoende. Deze moet in beide gevallen wel nog steeds minstens twee weken en maximaal een jaar voor de officiële voltrekkingsdatum gedaan worden. Bovendien verdwijnt de officiële akte van huwelijksaangifte: in plaats hiervan wordt de aanmelding van de trouwplannen elektronisch bevestigd.

Het verlies van een bitterzoete traditie

Van oudsher heeft de Nederlandse huwelijkstraditie een sterk symbolische functie. Het begin van de bruidsdagen werd met de ondertrouw ingeluid, wat betekende dat de feestelijke gelegenheden konden beginnen. Zo ging op de dag van de ondertrouw het koppel vanuit het gemeentehuis naar de ouders van de bruid om thee te drinken en te dineren. Bij de thee werden bitterkoekjes geserveerd: bitter en zoet om het wel en wee van het huwelijk te vertolken. Ook werd de ondertrouw tot eind jaren ’80 publiekelijk bekendgemaakt zodat mensen bezwaar aan konden tekenen.

Tegenwoordig is voor veel (jonge) koppels de ondertrouw meer een formaliteit dan een dag met grote betekenis. De digitalisering van de huwelijksaangifte lijkt dan ook weinig tegengas te krijgen.

Kijk op de website van je gemeente voor meer informatie over ondertrouw.

wij gaan in ondertrouw