Zuinig leven zonder zorgen: 5 handige tips!

De armoede in Nederland is misschien nog niet helemaal bestreden, maar je kunt er zelf wel het nodige aan doen om te voorkomen dat je ooit in een dergelijke situatie beland. Preventie is dan ook een belangrijk speerpunt in de strijd tegen armoede, waarbij deze vijf tips je al veel op kunnen leveren.

zuiniger_leven__700

1. Zet alles op een rijtje

Een gezonde financiële basis creëer door een goed overzicht van welke inkomsten en uitgaven je allemaal hebt. Door dit eens overzichtelijk voor jezelf op papier te zetten maak je het niet alleen duidelijker voor jezelf, maar het geeft ook een goed gevoel van rust. Er zijn zelfs handige online tools voor te vinden!

2. Slimmer eten

Eten is een basisbehoefte, maar daar kun je wel degelijk op bezuinigen. Om te voorkomen dat je ooit zelf bij de voedselbank aan moet kloppen, kun je door handig boodschappen te doen al een boel problemen voorkomen. Kijk naar de aanbiedingen, koop niet meer dan je nodig hebt en laat je vooral niet verleiden door impulsaankopen.

3. Zet je verzekeringen op een rij

Nederlanders zijn kampioenen in verzekeren, maar daardoor zijn veel mensen oververzekerd. Dat leidt tot overbodige kosten. Dingen als een rechtsbijstandsverzekering zijn onmisbaar voor wanneer je in een moeilijke situatie eens een advocaat of andere hulp nodig hebt, maar een doorlopende reisverzekering voor één vakantie per jaar is weer wat te veel van het goede.

4. Schulden aflossen voor je gaat sparen

De rente over schulden is hoger dan die over je spaargeld, dus sparen terwijl je roodstaat is niet zo effectief. Werk dus eerst je schulden weg, voordat je wat geld opzij zet.

5. Stel budgetten vast

De wekelijkse boodschappen, een avondje uit of cadeautjes voor vrienden… voor alles is een budget vast te stellen, zodat je niet te snel meer uitgeeft wat je wilt. Het vereist wat discipline, maar door vooraf duidelijke limieten te stellen maak je het jezelf al een stuk makkelijker.